Az eldugult lefolyó egy gyakori probléma, mellyel idővel minden lakástulajdonos találkozni fog, így arra gondoltunk, hogy mutatunk Önnek pár kiváló tippet, hogy hogyan is végezheti el otthon a lefolyó dugulásának megoldását, természetesen házi praktikákkal. Végtére is a megoldás általában egyszerű, de ha esetleg rosszul csinálunk valamit, akkor igencsak költséges is lehet.

Mivel házi praktikákról írunk, így egy vízvezeték szerelő nem jöhet szóba, azonban, ha komolyabb a dugulás, akkor mindenképpen egy szakemberrel végeztessük el a piszkos munkát. Az egyik egyszerű megoldás, ha egy hosszú, de vékony drótot dugunk a lefolyóba, miközben forró vizet is engedünk. A drótot mozgassuk fel-le és idővel a mozgása miatt meg fog tisztulni a lefolyó. Természetesen ehhez a feladathoz boltokban is kaphatóak hasonló megoldások, azonban ha nincs a közelben ilyen bolt, vagy este kell szerelni, akkor kiválóan alkalmazhatóak a fent leírtak. Hasznos megjegyzés lehet, hogy ha ételmaradékok okozták a problémát, akkor öntsünk bele kólát, mely idővel lebontja azokat.

A következő tipp nem is igazán megoldás, hanem inkább egy jó tanács, mégpedig, érdemes lehet beszerezni olyan lefolyótisztító eszközöket, melyekkel könnyedén meg lehet oldani a problémát. Ha beütött a baj, akkor csak elő kell venni a tárolónkból ezeket és pillanatok alatt elháríthatjuk a dugulást.

A dugulás elhárítása talán egy búvárdugattyúval a legegyszerűbb. Először töltsük meg vízzel a lefolyót, majd helyezzük rá a nyílásra a dugattyút és kezdjük el fel-alá mozgatni. Ha kitartóak vagyunk, akkor valószínűleg sikerrel járunk, azonban ha mégsem, akkor jöhet a fentebb leírt módszer a hosszú és vékony drótkötéllel.

Ezek használata előtt sose öntsünk lefolyótisztító szereket a lefolyóba, mert könnyedén a bőrünkre, vagy a szenünkbe kerülhet az anyag a mozgatások miatt. Jó ötlet lehet még megnézni a mosdókagyló alatti csőcsatlakozást. Először is folyassuk le a vizet, csavarozzuk le, majd tisztítsuk ki.

Számos módon le lehet kezelni a dugulás problémáját, azonban a legjobb módszer a prevenció. Ha kicsit odafigyelünk, hogy mit húzunk le, akkor könnyedén el tudjuk kerülni a kellemetlen helyzeteket. Ne kerüljön a lefolyóba ételmaradék, haj, illetve szőrszálak, wc papír stb. Ha azt érzékeljük, hogy nem úgy folyik le a víz, mint ahogy szokott, akkor forraljunk fel egy kancsó vizet és öntsük bele a lefolyóba. Ha még csak kialakulóban van a dugulás, akkor sok esetben ez az egyszerű lépés is megakadályozza a teljes elzáródást.

Drága mulatság is lehet a dugulás, ha nem tudjuk magunknak megoldani, így figyeljünk oda, hogy mit húzunk le. Időközönként lefolyótisztító szert is lehet alkalmazni, ha úgy érezzük a forró víz nem elegendő.

Reméljük tudtunk segíteni és már felkészülten fog szembenézni ezzel a problémával, ha esetleg kialakul. Előző bejegyzésünkben a nagyobb tárgyak szállításáról írtunk, melyet érdemes lehet elolvasni. Ha pedig széles Sortiment WC fülke és WC kabin kínálatunkra kíváncsi, akkor kattintson a linkekre!