A csapadékvíz a vízkészletek körforgásának részét képezi, amellyel a Föld megújítja a felszín feletti és alatti vizeket is. Fontos szerepe van tehát az esővíznek a természetben, és ha okosan használjuk, akkor számunkra is sok hasznot teremthet: mind gazdasági értelemben, és mind környezetvédelmi, vízgazdálkodási szempontból.

Miért vezessük el a csapadékvizet?

Rengeteg helyen van szárazság a Földön, és sajnos Magyarországon is egyre szélsőségesebb az időjárás. A csapadékvíz felhasználása talán a sivatagi országokban még nagyobb jelentőséggel bír, de hazánkban is igen sok pénz lehet rajta megfogni. Ráadásul, ha ezzel a természetes vízzel locsoljuk a kertet, akkor vízszámlánk is csökken, és a környezetet azáltal védjük, hogy nem a klóros, kezelt csapvizet használjuk fel. Az okos vízgazdálkodás egyébként fontos a fenntartható fejlődés szempontjából is, tehát, „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”. Egyébként vízkészletek szempontjából kishazánk még nagyon jól áll, és megfelelő, jövőbe mutató vízgazdálkodással ez így is maradhat. Emiatt fontos a csapadékvíz elvezetés megtervezése.

Mire használható fel?

Az elvezetett majd esővízgyűjtő tartályban összegyűjtött esővíz felhasználható nem csak a locsolásra, (bár korábban említettük, hogy a bokrok, fák, virágok jobban kedvelik, mint a csapvizet), a házon belüli felhasználás is könnyen megoldható. Így használhatjuk például a víz öblítésére a WC-kben.

Csapadékvíz elvezetés törvényi szabályzása

A csapadékvíz elvezetést az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet (OTÉK) szabályozza. Az OTÉK alkalmazása kötelező jellegű és érvényű. 

Előző bejegyzésünkben az akril anyagról írtunk. Tekintse meg széles WC fülke és WC kabin kínálatunkat!